• Hoe voorkom ik een muggenbeet?

    Hoe voorkom ik een muggenbeet?

    We kunnen best stellen dat de mug niemands beste vriend. Je komt ze overal tegen. In huis, in de tuin, maar ook tijdens jouw favoriete outdooractiviteit. De meeste muggen zijn niet gevaarlijk, maar een muggenbeet is wel erg vervelend. Zeker als je er ook nog eens allergisch voor bent. In deze blog helpen we je op weg hoe jij een muggenbeet (zoveel mogelijk) kan voorkomen en hoe je een beet kan behandelen.

    Waarom een mug juist jou steekt

    Wist je dat alleen de vrouwelijke mug steekt? Ze heeft bloed nodig om haar eitjes te kunnen ontwikkelen. Maar ze steken niet zomaar iedereen. Muggen hebben voorkeuren. Die voorkeur wordt beïnvloed door de volgende factoren:

    • Geur: muggen worden sterk aangetrokken door lichaamsgeur. Ze kunnen mensen al op een afstand van 30 tot 50 meter ruiken.
    • Zweet: met name het melkzuur in zweet trekt muggen aan. Mensen die meer zweten, lopen dus een grotere kans om gestoken te worden.
    • Kooldioxide (CO₂): muggen worden aangetrokken door de CO₂ die we uitademen. Tijdens lichamelijke inspanning adem je meer CO₂ uit, waardoor je aantrekkelijker wordt voor muggen.
    • Zwangerschap: zwangere vrouwen hebben een hogere lichaamstemperatuur, transpireren meer en ademen sneller, waardoor ze meer CO₂ uitscheiden. Hierdoor lopen zij een verhoogd risico om gestoken te worden.

    Zo ontstaat de jeuk bij een muggenbeet

    Als een mug je steekt, laat ze een beetje speeksel achter in je huid. In dat speeksel zitten stofjes die ervoor zorgen dat je bloed niet meteen stolt. Zo kan de mug makkelijk bloed drinken. Je lichaam reageert op dat speeksel, en dat veroorzaakt de jeuk. Er komt namelijk een stof vrij die histamine heet. Die zorgt ervoor dat de huid opzwelt, rood wordt en begint te jeuken. Dus eigenlijk is het je eigen immuunsysteem dat de jeuk veroorzaakt, niet de beet zelf.

    Opgepast voor deze bijters

    Gelukkig zijn in Nederland de meeste muggen onschuldig. Toch zijn er een aantal muggen waar je voor op moet passen, omdat deze ziektes kunnen overbrengen.

    • Aziatische tijgermug: deze mug wordt helaas steeds vaker gesignaleerd in Nederland en België. Vooral in de zomer. De tijgermug kan ziektes als dengue, chicungunya en de West-Nijlziekte verspreiden. De mug heeft een zwarte kleur, met vaak een witte streep van kop tot rug. Ook heeft ze witte strepen op haar poten en lichaam. De tijgermug steekt, in tegenstelling tot de gewone mug, juist overdag.
    • Malariamug: de Anopheles, ofwel de malariamug, komt voor in tropische en subtropische gebieden en kan de ziekte malaria overbrengen. Deze mug is actief tussen zonsondergang en zonsopgang. Laat je 6 tot 8 weken voor vertrek naar een malariagebied goed informeren over anti-malariamiddelen.

    Zo voorkom je een muggenbeet

    Muggen kunnen niet alleen vervelende jeuk veroorzaken, maar sommige brengen dus soms ook ziektes over zoals malaria, dengue of het Westnijlvirus (vooral in het buitenland). Gelukkig kun je jezelf goed beschermen, zeker met de juiste producten van o.a. CarePlus.

    1. Draag bedekkende kleding
      Lange mouwen, broeken, sokken en gesloten schoenen helpen om je huid af te schermen. Wij verkopen ook speciale kleding die al geïmpregneerd zijn met insectwerende stoffen, zoals de Pinewood Tiveden InsectSafe damesbroek of de Vaude Rosemoor LS II herenshirt.
    2. Gebruik insectenwerende middelen
      Een goed insectenwerend middel is naast insectenwerende kleding een goede manier om muggenbeten te voorkomen. Waar moet je op letten?
      • Kies een middel met minimaal 30% DEET.
      • Let op! DEET is niet geschikt voor kinderen onder de 13 jaar. Gebruik vanaf 3 jaar de Icaridin Aearosol Spray van CarePlus.
      • Smeer altijd na zonnebrandcrème – eerst zonnebrand, dan insectenspray of DEET.
    3. Slaap onder een klamboe
      Een klamboe, ook wel een muskietennet genoemd, is een simpele manier om jezelf ’s nachts te beschermen tegen muggenbeten. De klamboe’s van CarePlus zijn geïmpregneerd met insectenwerende middelen waardoor je gegarandeerd beschermt bent.
    4. Vermijd stilstaand water
      Muggen leggen eitjes in stilstaand water. Gooi emmers, bloempotten en andere waterverzamelaars leeg rond je verblijf of kampeerplek.

    Het behandelen van een muggenbeet

    Helaas! Je hebt naar al onze adviezen geluisterd, maar toch heb je een muggenbeet te pakken. Gelukkig hebben we ook nu nog enkele tips voor je, hoe je de muggenbeet kan behandelen.

    • Niet krabben: we weten uit eigen ervaring hoe moeilijk dit is, maar toch is het belangrijk om niet te krabben. Dit kan namelijk de huid beschadigen en infecties veroorzaken.​ Bovendien wordt de jeuk door krabben juist erger.
    • Koelen: met koelen kan je de zwelling en jeuk verminderen. Je kan hiervoor bijvoorbeeld een koud kompres gebruiken.
    • Verzacht de jeuk: met een anti-jeukmiddel zoals de CarePlus Insect SOS gel, kalmeer en verkoel je de huid. Hierdoor zal de jeuk zeker een heel stuk minder zijn.
    • Let op allergische reacties: bij ernstige zwelling, ademhalingsproblemen of andere symptomen, raadpleeg je altijd een arts.

    Wij helpen je graag!

    Of je nu gaat wandelen in het bos, kamperen in Frankrijk of backpacken door Zuidoost-Azië, een beetje voorbereiding helpt je om muggen te slim af te zijn. Onze medewerkers staan in onze winkel in Alblasserdam voor je klaar om je te helpen bij deze voorbereiding. Ook voor het voorkomen van een tekenbeet. En mocht je toch een beet oplopen: krab niet, koel wel, en smeer verstandig.

    Categorieën:
    Selecteer meer dan één item om te vergelijken.